Je bent hier:

Een geactualiseerd schoolaanbod

Vorig schooljaar zijn we gestart met een geactualiseerd schoolaanbod in het 1ste jaar, anticiperend op de hervorming van de ‘Brede 1ste graad’. Dit is nu verder doorgetrokken naar het 3de jaar. Het doel is de leerling te laten proeven van de verschillende vakgebieden, de steunpilaren van onze school, gedurende de 6 jaren van het secundair onderwijs. We benadrukken hier wel dat kwaliteit voorop staat.

Deze steunpilaren van de school zijn:

- Klassieke én moderne talen:

Latijn (4u) blijft in zijn klassieke vorm bestaan. Daarnaast kan ook een module Latijn (2u) gevolgd worden in het 1ste jaar, om de leerlingen te laten proeven van de oude klassieke cultuur.
Iedereen weet dat talen belangrijk zijn. In deze wereld moet men zich voldoende kunnen uitdrukken in de wereldtalen. Bij ons krijgen alle leerlingen van het eerste jaar twee uur Engels.  Men bouwt een voorsprong op t.o.v. leerlingen die dit niet hebben. Vanaf het 4de jaar krijgen de leerlingen van Moderne Talen ook Duits, met uitbreiding in de 3de graad.

- Wetenschappen & Wiskunde

In deze pool richten we onze pijlen op de leerlingen die zich aangetrokken voelen tot wetenschappen en wiskunde. In de  eerste  graad krijgen de leerlingen twee extra uren wetenschappen aangeboden en gebeurt de invulling vooral praktisch. In de daaropvolgende jaren wordt het een volwaardige wetenschappelijke opleiding in de tweede graad, om in de derde graad tot een sterk pakket van wiskunde (8u) en wetenschappen (6u) te komen. In de 2de graad kan gekozen worden tussen 3 opties: STEM, Sport en Wetenschappen.

- STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics):

De inhoud van deze module staat voor onderwijs dat zich focust op wetenschappelijke analyse en technologisch onderzoek. Deze richting richt zich tot de bollebozen die graag uitgedaagd worden en een sterke wetenschappelijke interesse hebben. De module bestaat uit een integratie van wiskunde, wetenschappen en techniek. Vanaf schooljaar 2017 - 2018 wordt de richting verder uitgebouwd in het derde jaar, waar STEM een optie wordt in de wetenschappen. Dit betekent dat de STEM-optie op hoog niveau staat en de zware richting wiskunde bevat. Daardoor is het mogelijk om naadloos aan te sluiten in een wetenschappelijke richting in de derde graad ASO.

- Economie & Ondernemen:

Wie geen schrik heeft voor cijfertjes of wie ondernemingszin heeft komt hier aan zijn trekken. In de eerste graad verdiepen de leerlingen zich in de ontwikkeling van onze economie en verkennen ze de economische activiteiten in eigen streek. Gaandeweg maken ze heuse ondernemingsplannen voor een project.

- Cultuur:

Spreken kunsten tot je verbeelding, dan is cultuur een goede optie. In deze module krijgen de leerlingen extra uren plastische opvoeding en muzikale opvoeding aangeboden, die ze kunnen combineren met wetenschappen, Latijn of ondernemen, zodat een overstap steeds mogelijk blijft. In de tweede en derde graad evolueert deze cultuurcomponent naar de humane wetenschappen.

- Humane Wetenschappen:

Deze richting bestaat vanaf de 2de graad en zet zich voort in de 3de graad. Voor wie (kleuter)onderwijzer(es) wil worden of later psychologische of sociaal gerichte studies wenst te doen, is de richting Humane Wetenschappen een goede keuze. Zo kan gekozen worden voor de meer culturele richting, de sportrichting of de taalrichting met zowel Duits als Spaans. Wie de richting verpleegkunde wenst uit te gaan, kiest beter de wiskundige richting (in de 3de graad) waarin we een extra uurtje natuurwetenschappen geven, gericht op de anatomie. Vanaf schooljaar 2017 – 2018 wordt ook de optie Sport ingericht, speciaal voor leerlingen die sportief aangelegd zijn.

- Sport:

Sport heeft een sterk opvoedende waarde. De afwisseling sport – algemene vorming stimuleert je niet alleen sportief, maar ook mentaal (bv. op studievlak). Sport en theorie worden als gelijkwaardig beschouwd en beoordeeld. Het ASO benadert sport als middel om je resultaten,  inzet, en doorzettingsvermogen naar een hoger niveau te tillen. De optie sport kan in de 2de graad in de richtingen Wetenschappen en Humane Wetenschappen gekozen worden (bijkomend 3u), in de 3de graad enkel in de richting Humane Wetenschappen (bijkomend 4u).