1e graad = talenten ontdekken

In de eerste graad is het vooral onze bedoeling om je te laten proeven van verschillende vakgebieden, zodat je wat studiekeuze betreft alle mogelijkheden open houdt. Op het einde van de eerste graad kan je dan een gerichte keuze maken. We realiseren dat doel door in het eerste jaar per week vier lestijden via keuzemodules aan te bieden. In het tweede jaar kan je zes lestijden per week via basisopties en keuzevakken invullen.

Hieronder vind je de keuzemodules voor het eerste jaar: 

Hieronder vind je de basisopties voor het tweede jaar:

 • Klassieke Talen

 • Moderne Talen en Wetenschappen

 • Economie en Organisatie

 • STEM

 

Daarbovenop komt ook nog één extra lestijd 'Studieboost'. Dit lesuur wordt afgestemd op de specifieke noden van elk individueel kind en kan ingevuld worden als vakspecifieke of algemene remediëring, verdieping van de bestaande leerstof  of verkenning van andere modules.

 

Latijn - Klassieke Talen

Eerste jaar

Wanneer je kiest voor de module Latijn, word je binnengeleid in de wereld van het oude Rome. Je maakt kennis met de taal van de Romeinen: het Latijn. De studie van de woordenschat en de grammatica legt de basis voor het aanleren van andere talen. Bij het lezen van authentieke Latijnse tekstjes krijg je een uitgebreid beeld van de geschiedenis en de cultuur van de antieke wereld. Bovendien is Latijn dé optie om te leren studeren: je geheugen wordt getraind, je wordt steeds sterker in het logisch redeneren en het probleemoplossend denken, je algemene vorming krijgt een stevige basis. Je kan ervoor kiezen om de keuzemodule Latijn in vier lestijden of in twee lestijden te volgen. Wanneer je voor de laatste optie kiest, kan je de module met de volgende andere modules combineren:

 • Wetenschappen (2 lestijden)

 • Cultuur (2 lestijden)

 • Ondernemen (2 lestijden)

 • Sport (2 lestijden)

Tweede jaar

Beviel de allereerste kennismaking met de Romeinse taal en cultuur je? Wil je je graag verder verdiepen in de intrigerende wereld van de klassieke oudheid? Dat kan in de richting Klassieke Talen. Ook Grieks (1 lestijd) wordt in het tweede jaar voor het eerst geïntroduceerd. Met een gezonde interesse in talen, cultuur en een gezonde dosis werklust en nieuwsgierigheid zit je hier aan het juiste adres.

In deze richting wordt Latijn (4 lestijden) aangevuld met Wetenschappelijk Werk (2 lestijden.)

 

STEM

Eerste jaar

Technologische studierichtingen zitten in de lift. En dat hoeft niemand te verwonderen. Wie techniek in de vingers heeft, kan later immers alle richtingen uit. Werkzekerheid gegarandeerd. Heb je een levendige interesse voor labowerk, microscopie, robotica … dan is de module STEM jou op het lijf geschreven. Je verdiept je overigens niet enkel in de wondere wereld van techniek, ook je wetenschappelijk en wiskundig inzicht zal flink worden aangescherpt.

De module ‘STEM’ (4 lestijden) kan niet gecombineerd worden met een andere module.

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar kan je STEM volgen.

 

Wetenschappen

Eerste jaar

Wens je je kennis en vaardigheden zo breed mogelijk te houden,

maar spreken oude talen je niet aan? Dan is de module

Wetenschappen misschien iets voor jou. Dankzij de taalvakken

Nederlands, Frans én Engels wordt jouw talenkennis uitgebreid en

dankzij de algemene vakken aardrijkskunde en geschiedenis slaag

je er in je algemene culturele vorming te verfijnen. De vakken

wiskunde, natuurwetenschappen, wetenschappelijk werk én

techniek zijn dan weer uitstekend krachtvoer voor liefhebbers

van wetenschappelijke materie.

De module ‘Wetenschappen’ kan je combineren met:

 • Latijn (2 lestijden)

 • Cultuur (2 lestijden)

 • Sport (2 lestijden)

 • Ondernemen (2 lestijden)

Tweede jaar

Een lessenpakket met meer taal én meer wetenschappen? In de richting Moderne Talen en Wetenschappen kan je je talenknobbel en je wetenschappelijke vernuft in de praktijk omzetten. Zo scherp je met een extra uur Frans, Nederlands en Engels jouw communicatieve vaardigheden verder aan en mag je met twee extra uren natuurwetenschappen alvast je laboschort vastsjorren.

In deze richting kan je je basispakket aanvullen met Sport (2 lestijden), Cultuur (2 lestijden) of Wetenschappelijk Werk (2 lestijden).

biotoopstudie.jpg
 

Cultuur

Eerste jaar

Ben je een creatieve duizendpoot? Leef je voor jouw muziekinstrument of voor het podium? Of breng je met potlood en verf graag kleurrijke kunst voort? Dan kan de module cultuur je vast bekoren. Je proeft van kunst in al zijn vormen en gaat op ontdekking in de wereld van cultuur. Deze module sluit volledig aan bij een latere keuze voor de richting Humane Wetenschappen ASO of een richting Toerisme TSO in de tweede graad.

In het 1ste jaar kan je de module ‘Cultuur’ combineren met:

 • Latijn (2 lestijden)

 • Wetenschappen (2 lestijden)

 • Ondernemen (2 lestijden)

 • Sport (2 lestijden)

Tweede jaar

In het tweede jaar kan je in de richting Moderne Talen en Wetenschappen en Economie en Organisatie het basispakket aan lesuren aanvullen met 2 lestijden cultuur.

 

Ondernemen

Eerste jaar

Droom je ervan om later jouw eigen bedrijf te starten? Ben je een geboren manager of ben je danig gefascineerd door de wetten en grillen van de economie? Wie ondernemingszin heeft , komt hier aan zijn trekken. In deze eerste graad krijg je  een eerste indruk mee over het prille begin van de ontwikkeling van onze economie en wordt de eigen streek verkend op economische activiteiten. Deze module bereidt je volledig voor op een economische richting in ASO of handel TSO, in de tweede graad.

In het 1ste jaar kan je de module ‘Ondernemen’ combineren met:

 • Latijn (2 lestijden)

 • Wetenschappen (2 lestijden)

 • Cultuur (2 lestijden)

 • Sport (2 lestijden)

Tweede jaar

Droom je van een eigen bedrijf? Ben je geboeid door consumentengedrag? Wil je meer te weten komen over het reilen en zeilen van de financiële wereld? De richting Economie en Organisatie brengt je de economische basisbeginselen bij, die je nadien in de richting Economie (ASO) of Handel (TSO) kan verzilveren.

In deze richting kan je je basispakket aanvullen met Sport (2 lestijden), Cultuur (2 lestijden) of Wetenschappelijk Werk (2 lestijden).

 

Sport

Eerste jaar

Wie een gezonde geest in een gezond lichaam nastreeft,

kan kiezen voor twee extra uren sport. Enerzijds worden de

sporten die in de lessen lichamelijke opvoeding aan bod

komen, verder uitgediept. Anderzijds maak je  kennis met

andere, nieuwe sporten.

De module ‘Sport’ kan je in het 1ste jaar combineren met:

 • Latijn (2 lestijden)

 • Wetenschappen

 • Cultuur

 • Ondernemen

Tweede jaar

In het tweede jaar kan je in de richting Moderne Talen en Wetenschappen en Economie en Organisatie het basispakket aan lesuren aanvullen met 2 lestijden sport.

badminton2019.jpg