Leerlingcoaching

Welzijn op school

Elke ochtend stappen ruim vierhonderd jongeren door onze schoolpoort. Ze volgen les, ze hebben vrienden, ze leren studeren en ze ontspannen zich. Kortom, ze zetten elke dag stappen op weg naar zelfstandigheid. Het leven tussen twaalf en achttien jaar is boeiend en leerrijk, maar kan ook al eens verwarrend en lastig zijn.


Daarom vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen goed worden begeleid en een aanspreekpunt hebben als het even moeilijk gaat. Elke leerkracht is bereid te luisteren naar de kleine en grote zorgen van de leerlingen. Soms blijkt dat echter niet voldoende en moeten we op zoek naar een meer gerichte aanpak. Drie leerlingencoaches coördineren de leerlingbegeleiding. Ze werken steeds samen met het hele lerarenteam, de ouders en het CLB. We hebben vertrouwen in de talenten van onze jongeren en we proberen hen te ondersteunen door hen in deze talenten te coachen, hen aan te sporen zelf oplossingen te zoeken, zodat ze uitgroeien tot weerbare volwassenen.


De eerstejaars worden ondersteund door de Wathoe?-studiemethode die hen helpt om geleidelijk grotere leerstofpakketten te verwerken en goed te plannen. Deze methode wordt voortgezet in de tweede en derde graad, waarbij ze steeds zelfstandiger de methode hanteren. Voor leerlingen met een leerstoornis stellen we een individueel handelingsplan op om ook hun slaagkansen te optimaliseren.

Wij geven met veel plezier meer uitleg bij vragen rond specifieke problemen!

Pag 9 Leerlingbegeleiding (Custom).jpg

Studiekeuzebegeleiding


 

Een goede studiekeuze maken is bepalend voor de schoolloopbaan en het latere leven van onze leerlingen, maar de juiste keuze maken is niet altijd evident. Dit geldt zowel voor, tijdens of na het secundair onderwijs. Ons team van leerlingenbegeleiders ondersteunt onze leerlingen hierbij en organiseert allerhande activiteiten om voor iedereen een opleiding op maat te vinden.

In het laatste jaar van de eerste en tweede graad wordt dieper ingegaan op de vervolgstudies, door leerkrachten, leerlingbegeleiders én door de leerlingen van hogere jaren die hun ervaringen delen op minibeurzen. Leerlingen worden aangemoedigd om onder meer via de website www.onderwijskiezer.be de vele mogelijkheden, binnen of buiten onze school, te ontdekken.

Alle laatstejaars komen via ‘Columbus’ te weten welke richtingen van het hoger onderwijs aansluiten bij hun vooropleiding en hun talenten. Met die bagage op zak nemen ze deel aan de studie- en informatiedagen van het departement onderwijs en de centra voor leerlingbegeleiding. Dat wordt aangevuld met informatiesessies op school en sprekers van de hogescholen en universiteiten. Individuele vragen worden beantwoord door leerkrachten, leerlingbegeleiders en het CLB.